söndag 3 februari 2013

Tre lika

Använder mig bara av detta super recept till tårtbottnar, man kan inte misslyckas!
Tänk bara på att använda ganska stora ägg så blir tårtbotten hög och fin!

TÅRTBOTTEN - TRE LIKA
1 st

Vilken diameter bakformen har styr mängden ingredienser:
15-18 cm: 2 stora ägg, strösocker, vetemjöl , 1 tsk bakpuler*
20 cm: 3 stora ägg, strösocker, vetemjöl , 1 tsk bakpulver*
24 cm: 4-5 stora ägg, strösocker, vetemjöl , 1,5 tsk bakpulver*
26 cm: 5-6 stora ägg, strösocker, vetemjöl , 2 tsk bakpulver*

* Om ägg och socker vispas länge kan man minska bakpulvret med en tredjedel eller till och med hälften.


Gör så här:
Ta fram äggen i tid så att de blir rumsvarma och ta fram tre glas. Knäck äggen i ett av glasen. Fyll nästa glas med lika mycket strösocker. Det tredje glaset fyller du med lika mycket vetemjöl. Man kan ersätta en 1/4-1/3 av mjölet med kakao om man vill ha en chokladtårtbotten. Ha även i bakpulvret i glaset med mjöl och rör om ordentligt så att bakpulver och mjöl blandar sig ordentligt.




Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda försiktigt med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Smöra bakplåtspapperet och mjöla formen. häll smeten i formen.


Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen:
20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-6 ägg

Var noga med att inte öppna ugnsluckan under de första 20 minuterna eftersom botten då kan sjunka ihop. . Känn efter med en provsticka så att kakan inte är kladdig i mitten. Ta ut tårtbotten ur ugnen och låt den svalna något innan du stjälper upp den.

Ställ den gärna i kylen så den blir riktigt kall eller rent av frys den innan du delar den. Då går det mycket lättare att få jämna och fina delar. 



Inga kommentarer:

Målarböcker för vuxna...

Jag hade aldrig prövat de här med "vuxenmålarböcker"......de som skulle vara så avstressande och rofyllt kändes bara som stressan...