onsdag 9 maj 2012

SP, FP och andra förkortningar


 
Det här med att välja rätt deg när man ska modellera tårtor är kanske inte det enklaste. En djungel i olika förkortningar som SP, MMF och allt vad det är. Men det är inte så svårt och det beror helt på vad du tänkt dig att göra med din tårta eller figurer. 
Här kommer en liten förklaring på de olika som finns:






SP=Sugarpaste, Sockermassa, Sockerpasta, Fondant (USA) 

SP är en massa lik marsipan som används för att täcka exempelvis tårtor med. Den går även bra att göra vissa dekorationer med.
SPn är fri från gluten, mjölkprodukter, mandel och nötter samt ägg vilket gör den mycket allergivänlig. Dock är det gelatin i vissa märken så veganer och vissa vegetarianer bör se upp. Det är enkelt att göra sin egna SP, och blir betydligt mycket billigare. Recept till SP hittar du här, och glycerin(glycerol) finns att beställa här

FP= Flowerpaste, Gum paste (USA)

FP är även den baserad på florsocker men innehåller till skillnad från SP också ett pulver som heter Gum-Tex.(finns att köpa bl. här) Det gör att man kan kavla den väldigt tunnt och det gör den även mer elastisk. Det som är så otroligt bra med flowerpaste är att dekorationerna stelnar vilket gör att du kan göra allt från prinsesskronor till naturtrogna blommor. Den torkar dock snabbt så det gäller att bara ta ut lite i taget. Att äta flowerpaste kan liknas med att äta en sockerbit – Det är väldigt sött och hårt 
FPn är också den fri från gluten, mjölkprodukter, mandel och nötter men innehåller ägg och gelatin (det skiljer sig åt mellan olika märken så kolla innehållsförteckningen noga).

MP= Modelleringspasta Modeling paste

MP är en blandning mellan SP och FP. Den används när man vill modellera exempelvis gubbar, djur, bilar etc. Det du modellerar blir hårt på utsidan men behåller mjukheten på insidan. Dock blir den inte lika hård som FPn.

MMF= Marshmallow fondant, MMF

MMF är gjort på marshmallows, florsocker och vatten. Den har samma egenskaper som SP. Den torkar relativt långsamt, blir lite hård på ytan men mjuk inuti, men är svår att forma figurer i då den inte är så elastisk och drar ihop sig. Den är bland alla alternativ godast att täcka tårtor med då det smakar just marshmellows om den :-)
 
SP, FP, MP och MMF är alla kritvita i grunden och går att färga i de flesta färger. Det är dock svårt att färga starka mörka färger såsom svart, rött, mörklila osv. Små bitar kan färgas in men exempelvis lock bör köpas färdigfärgade. Färgas bäst med sk. pastafärger också, då vanlig hushållsfärg(karamellfärg) gör att degen blir "blöt". Men de går och är inte omöjligt, men själv tycker jag bäst om pastafärgerna.

Ja, det var lite info. om alla dessa underbara förkortningar. Så det är bara att börja skapa och testa er fram med alla era fina bakverk och tårtor. Lycka till!

Inga kommentarer:

Målarböcker för vuxna...

Jag hade aldrig prövat de här med "vuxenmålarböcker"......de som skulle vara så avstressande och rofyllt kändes bara som stressan...