Det här med att välja rätt deg när man ska modellera tårtor är kanske inte det enklaste. En djungel i olika förkortningar som SP, MMF och allt vad det är. Men det är inte så svårt och det beror helt på vad du tänkt dig att göra med din tårta eller figurer.
Här kommer en liten förklaring på de olika som finns:
SP=Sugarpaste, Sockermassa, Sockerpasta, Fondant (USA)
SP är en massa lik marsipan som används för att täcka exempelvis
tårtor med. Den går även bra att göra vissa dekorationer med.
SPn är fri från gluten, mjölkprodukter, mandel och nötter samt ägg
vilket gör den mycket allergivänlig. Dock är det gelatin i vissa märken
så veganer och vissa vegetarianer bör se upp. Det är enkelt att göra sin egna SP, och blir betydligt mycket billigare. Recept till SP hittar du här, och glycerin(glycerol) finns att beställa här
FP= Flowerpaste, Gum paste (USA)
FP är även den baserad på florsocker men innehåller till skillnad från SP också ett pulver som heter Gum-Tex.(finns att köpa bl. här)
Det gör att man kan kavla den väldigt tunnt och det gör den även mer
elastisk. Det som är så otroligt bra med flowerpaste är att
dekorationerna stelnar vilket gör att du kan göra allt från
prinsesskronor till naturtrogna blommor. Den torkar dock snabbt så det
gäller att bara ta ut lite i taget. Att äta flowerpaste kan liknas med
att äta en sockerbit – Det är väldigt sött och hårt
FPn är också den fri från gluten, mjölkprodukter, mandel och nötter
men innehåller ägg och gelatin (det skiljer sig åt mellan olika märken
så kolla innehållsförteckningen noga).
MP= Modelleringspasta Modeling paste
MP är en blandning mellan SP och FP. Den används när man vill
modellera exempelvis gubbar, djur, bilar etc. Det du modellerar blir
hårt på utsidan men behåller mjukheten på insidan. Dock blir den inte
lika hård som FPn.
MMF= Marshmallow fondant, MMF
MMF är gjort på marshmallows, florsocker och
vatten. Den har samma egenskaper som SP. Den torkar relativt långsamt, blir lite hård på ytan men mjuk inuti, men är svår att forma figurer i då den inte är så elastisk och drar ihop sig. Den är bland alla alternativ godast att täcka tårtor med då det smakar just marshmellows om den :-)
SP, FP, MP och MMF
är alla kritvita i grunden och går att färga i de flesta färger. Det är
dock svårt att färga starka mörka färger såsom svart, rött, mörklila
osv. Små bitar kan färgas in men exempelvis lock bör köpas
färdigfärgade. Färgas bäst med sk. pastafärger också, då vanlig hushållsfärg(karamellfärg) gör att degen blir "blöt". Men de går och är inte omöjligt, men själv tycker jag bäst om pastafärgerna.
Ja, det var lite info. om alla dessa underbara förkortningar. Så det är bara att börja skapa och testa er fram med alla era fina bakverk och tårtor. Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar